Heviz är den största aktiva termalsjön i hela världen med en yta på hela 4.4 kilometer och ett djup på ungefär 38,5 meter. På sommaren är temperaturen i 33-35 grader i vattnet och under vintern ligger temperaturen på 23-25 grader eller mer.

Heviz Termalsjö

Sjöns helande krafter har länge varit kända hos den ungerska befolkningen. Redan 1795 lät greven György Festetics bygga det första badhuset. Han anställde även läkare och gav ut information om sjöns läkande krafter.

De första badgästerna kom från de närliggande orterna, men allt eftersom tiden har gått har allt fler badgäster från olika länder hittat hit. Idag är sjön känd över hela världen och det finns gott om legender på mirakulösa tillfrisknanden som skett efter att folk har badat i termalsjön.

Vattnets helande krafter

Har man följande sjukdomar: reumatiska sjukdomar i rörelseorganen, benskörhet, degenerativa ryggrads- och ledsjukdomar, broskskivesjukdomar, inflammatoriska ryggrads- och ledsjukdomar (t ex Bechterews sjukdom) lindrar mineralvattnet dina besvär. Det hjälper också som efterbehandling av sjukdomar.

Men för att få njuta av alla fördelar som vattnet ger är det viktigt att man följer råden från läkarna som finns på plats. En frisk person ska inte heller bada för länge och man brukar rekommendera max en timme åt gången. Den läkande och välgörande effekten beror nämligen på ett samspel av vattnets olika egenskaper.

Egenskaperna i vattnet är följande

Vattnets temperatur: När vattnet är 32-34 grader är det som mest gynnsamt för kroppen. Man förlorar ingen värme, men man blir heller inte för varm.

Strömmen: Termalsjön är i ständig rörelse tack vare den stora mängd vatten som bryter sig fram. Trycket kommer underifrån och ger en lätt massage för kroppen och en känsla av viktlöshet.

Gaserna: I vattnet finns olika sorters gaser som sätter sig på kroppen som miljoner små bubblor. Dessa bubblor stimulerar inte bara huden, utan även nervsystemet.

Gyttjan: På termalsjöns botten ligger ett tjockt lager med gyttja. Det är vanligt att en del av gyttjan flyter runt i vattnet (vissa tror att detta är smuts, men det är alltså gyttjan från havets botten).

Gyttjan består av en unik vulkanisk gyttja (även känd som Fango) och myrgyttja. I myrgyttan finns radium som ger ifrån sig en mild radioaktiv strålning som mjukar upp muskler, leder och stillar värk. Den förbättrar dessutom ämnesomsättningen i kroppen.

Resa hit

Det är enkelt att ta sig hit från Wien och Budapest. Både bussar och tåg trafikerar rutten med dagliga avgångar. Direktflyg finns dagligen till både Budapest och Wien från Sverige. En typisk tur och returbiljett till Budapest kostar mellan 500-1000 kronor per person. Har man tur kan man hitta tur och returbiljetter för så lite som 300 kronor.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Budapest och Wien

Boende

Rekommenderade hotell

Airbnb

Vill man bo billigt och fräscht med tillgång till eget kök ska man hyra en lägenhet via Airbnb. Detta är det billigaste sättet att få uppleva termalsjön Heviz. Boende finns tillgängligt både i Heviz och Keszthely.