Istanbul är en av världens äldsta städer med mycket att se och göra. Turkarna är världskända för sina bad. Istanbul är perfekt för en härlig Spa-Weekend. Priserna är låga jämfört med Sverige och samtidigt som man får njuta av härliga Spa-behandlingar och vackra hamambad så finns det också mycket annat att göra i Istanbul.

Spa i Istanbul

Ayasofya Hurrem Sultan Hamam

Istanbuls mest välbesökta hamambad. Här väntar en rad olika behandlingar och ett klassiskt turkiskt bad. Hit går både lokalbefolkning och turister för att ladda om själens batterier. Inredningen är lyxig och alla behandlingar är av högsta klass.

Kilic Ali Pasa Hamami

Ett traditionellt hamambad som återigen öppnade 2013 efter att ha haft stängt en period. Här vill man bjuda in både lokala Istanbulsbor och turister för att få en traditionell hamamupplevelse. På många hamambad runt om i världen har den moderna världen hunnit ifatt och ändrat på upplevelsen. Detta vill man undvika på Kilic Ali Pasa Hamami. Innan man går in får man lära sig vett och etikett som det ska vara på ett riktigt hamambad.

Personalen är supertrevliga på detta hamambad och atmosfären är väldigt genuin och rofylld.

Ambassador Hotel Spa Center

Ett traditionellt spa med många olika behandlingar. Den svenska massagen som erbjuds på Ambassador Hotel Spa Center brukar vara särskilt uppskattad av gäster.

Raffles Spa

Ett modernt och ekologiskt hamambad och spa-anläggning. Raffles badzon har en fräsch och toppmodern interiör. Bredvid badet står sorbet, skalade pistachenötter och detoxjuicer och suktar. Här finns också ett hamambad med blandat kön. Behandlingarna på Raffles Spa är sagolika. Rub n’ scrub är en behandling som vi varmt kan rekommendera.

Läs mer om alla Spa-anläggningar i Istanbul och se vilka betyg vi har gett dem

Resa hit

Reguljära flyg avgår flera dagar i veckan från Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Priserna varierar men man kan ofta hitta ganska billiga biljetter. En typisk tur och returbiljett kostar cirka 1500-2500 SEK om man flyger från Stockholm.

Det är oftast billigare att boka resan på egen hand genom att boka flyg och boende var för sig. Charterbolagens paketresor till Istanbul kostar ofta onödigt mycket pengar. Pengarna man sparar kan man istället göra något roligare för, exempelvis skämma bort sig själv med en lyxig Spa-behandling.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Istanbul

Sevärdheter i Istanbul

Grand Bazaar

Den stora bazaaren i Istanbul är ett måste att besöka och bör absolut skrivas ned på din lista över saker att göra i Istanbul. Bazaaren är nämligen en av världens största marknadsplatser och varje dag besöks den fler än 1 miljon människor. Marknaden sträcker sig så långt som 61 gator och man uppskattar att det finns runt omkring 3000 affärer och stånd.

Blå Moskén

Blå Moskén är en av världens mest kända moskér och ett välkänt landmärke i Istanbul. Officiellt heter den dock inte ”Blå Moskén” utan då heter den Sultanahmet Camii (Sultan Ahmed-moskén på svenska). Moskén är klädd i vackra keramikplattor i blå färg, därav namnet ”Blå Moskén”.

Hagia Sophia

Ett av Istanbuls vackraste kulturarv. Hagia Sophia var från början en kyrka som byggdes redan på 500-talet. Men efter att Konstantinopel föll gjordes den om till en moské. Sedan 1934 är Hagia Sophia ett museum där man bevarat den fantastiska arkitekturen och alla detaljer.

Båttur på Bosphorusfloden

Istanbul är fint både på kort och långt avstånd. Bosphorusfloden går genom staden och från båten kan man njuta av den vackra staden på avstånd. Perfekt för den där härliga panoramabilden över staden.

Topkapipalatset

I detta palats bodde de osmanska sultanerna under storhetstiden. Detta gigantiska palats består egentligen flera byggnader som sammanlänkats genom gårdsplanerna. Man brukar beskriva Topkapipalatset som en stad i staden eftersom att det under den osmanska storhetstiden bodde cirka 4000 innanför palatsets murar.

Idag är palatset ett museum och en populär attraktion bland turister och turkar. Här förvaras också en relik som sägs komma från självaste Muhammed.

Ta sig Runt

Till fots

Det går bra att ta sig runt till fots i de centrala delarna, men Istanbul är stort så om man ska till utkanten av staden är det bäst att ta en taxi eller kollektivtrafik.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken i Istanbul är smidig, enkel och billig. Skaffa en Akbil (silvrig metallplatta fäst i en plastremsa) och ladda den med resor. En akbil ger dig dessutom 20 procent på alla resor och fungerar på båt, buss, spårvagn och tunnelbana.

Taxi

Taxi är billigt om man får tag på rätt taxibil. Utanför sevärdheter väntar taxibilar som tar ut höga extraavgifter, promenera därför bort ett kvarter för att undvika dessa. Ett sätt att skydda dig från att bli lurad är genom att alltid kolla så att taxametern fungerar och är på. En kortare resa kostar runt 50 kronor och en längre inom staden under hundralappen.

Bra att veta

Flygtid

Cirka 3 timmar och 25 minuter från Stockholm.

Tidsskillnad

+1 timme

Befolkning

Ungefär 14 miljoner invånare.

Valuta

Turkisk lira (TRY).

Pass & Visum

Svenskar behöver inget visum för att åka till Turkiet och man får lov att stanna i upp till 90 dagar utan att ansöka om uppehållstillstånd. Du behöver ha med dig ett giltigt pass för att få resa till Turkiet.

Språk

Turkiska.

El

220 volt. Ingen adapter behövs i Istanbul.

Vatten

Det går bra att borsta tänderna och liknande med kranvattnet, men ndvik att dricka kranvattnet i Istanbul. Köp istället på flaska eller ta med dig en vattenflaska med inbyggt reningsfilter.