Budapest är ett romantiskt, vackert och historiskt resmål som länge lockat besökare från hela Europa. I Budapest väntar förstklassiga Spa-anläggningar, god mat och billiga boenden med lyx i överflöd.

I den här reseguiden får du ta del de bästa tipsen och platserna i Budapest från den svenska resebloggaren Swedish Nomad

Spa & Termalbad

Budapest är en av de städer som har flest termalkällor i hela världen. Ett besök i Budapest får verkligen kroppen och själen att le. Variationerna är stora och det finns både historiska turkiska bad och klassiska ungerska bad att besöka. Spa-behandlingar finns på flera ställen runt om i staden. Kiralybadet och Rudasbadet hör till de bästa av de turkiska baden. Att gå på Spa är ett måste att göra i Budapest

Gellértbadet

Gellertbadet är beläget på Gellertberget, som i sin tur har ett stort antal varma källor under sig. Detta är Budapests mest kända termalbad. Arkitekturen är pampig och byggd i jugendstil. Här finns flera olika bassänger med olika temperaturer och mineraler. Utbudet av spa-behandlingar är brett och billigt.

Gellért spa erbjuder massage och många olika spabehandlingar. Vill man ha en mer romantisk upplevelse, finns det möjlighet att boka en privat pool för två personer.

Adress: Kelenhegyi ut 4. På Budasidan.

Szechenyibadet

Ett av Europas största utomhusbad som är minst lika imponerande som Gellertbadet. Szechenyibadet besöks frekvent av den lokala befolkningen och även om det ligger en liten bit utanför är det värt att åka hit för att bada. Även här finns ett varierande utbud av pooler, spabehandlingar och massagebehandlingar.

Adress: Állatkerti körut 11. Precis bredvid metrostationen.
Metro station: Szechenyi Furdo. Linje M1.

Läs vår kompletta lista med Budapest bästa Spa-anläggningar.

Shopping

Budapest är numera en modestad i Europa, vilket märks tydligt bland det stora antal lokala designers som finns runt om i staden. Budapest är ett utmärkt shoppingresmål och utbudet är brett och varierande. I staden finns några av Europas största shoppingcenter med både utländska och inhemska butiker.

Vaci utca

Den centrala shoppinggatan, även känd som turistgatan är belägen mitt i smeten. Här finns de flesta stora internationella kedjor representerade. Vill man stanna för en fika eller matbit finns det även gott om restauranger och caféer.

Metro station: Ferenciek tere. Linje M3.

Andrassy ut

På Andrassy ut väntar lyxshopping med några av världens exklusivaste märken så som gucci, burberry, louis vuitton med flera. Gatan finns med på Unescos lista med världsarv. Arkitekturen är kungligt vacker och det känns nästan som att man åker tillbaka i tiden när man går längs denna gata. Boulevarden är lång och i ena änden ligger operahuset och i andra hjältarnas torg.

Metro station: Operahuset – Opera. Hjältarnas torg – Hösök tere. Linje M1.

WestEnd city center

Westend är med sina 400 butiker ett av Europas största shoppingcenter. Här finns ett stort utbud av internationella kedjor och inhemska kedjor som säljer allt möjligt. Hit tar man sig enkelt via metro, som stannar på bottenvåningen av WestEnd city center.

Adress: 1062 Budapest. Váci Út 1-3.
Metro station: Nyugati Pályaudvar. Linje M3.

Arkad shopping center

Här finns de senaste modet från internationella märken så som H&M, Mango, Zara m.fl.

Adress: Örs vezér tér 25.
Metro station: Örs vezér tér station. Linje M2.

Arena Plaza

Arena Plaza är lite mer ungdomligt än de andra shoppingcentrena och även här finns det gott om modebutiker som säljer alltifrån kläder och väskor till smink och smycken.

Adress: Kerepesi út 9.
Metro station: Keleti pályaudvar (tågstationen). Linje M2. Därefter går man eller tar buss 178 eller 95.

Resa hit

Det finns arrangörer som anordnar resor till Budapest, men sanningen är faktiskt att det ofta är dyrare att boka paketresor. Det finns dagliga flyg som avgår från Sverige till Budapest och en tur och returbiljett kan kosta så lite som 400 kronor.

Hotell är även det billigt och det finns också möjlighet att hyra fräscha lägenheter för 250 SEK /natten. Generellt är det mycket billigare att boka flyg och hotell var för sig när man åker till Budapest.

Här hittar du de billigaste flygbiljetterna till Budapest

Sevärdheter i Budapest

Ungerska parlamentet

Parlamentet är ett av Ungerns mest välkända landmärken och varje dag arrangeras det guidade turer som tar dig runt bland alla skulpturer, målningar och statyer. Det är också i parlamentet som de ungerska kronjuvelerna och den heliga Stefanskronan förvaras.

Adress: Kossuth Lajos tér 1-3.
Metro station: Kossuth Lajos ter. Linje M2.

Budapest Zoo

På Budapest Zoo finns över 1000 olika djurarter med en blandning av alla möjliga djur. Zooet är uppdelat efter världsdelar. Ska man gå runt hela djurparken får man räkna med ett par timmar. I närheten av zooet ligger också det välkända Szchenyibadet och en god idé kan vara att kombinera dessa två på en heldagsutflykt.

Karta över zoo-området

Inträde: Vuxen, 80 kronor. Barn, 60 kronor.
Adress: Állatkerti krt. 6-12.
Metro station: Szechenyi Furdo. Linje M1.

Hjältarnas torg

Här finns alla ungerska hjältar samlade och de sju hövdingarna som grundade Ungern på 800-talet. En vacker sevärdhet som finns med på Unescos lista med världsarv.

Metro station: Hősök tere. Linje M1.

Budaslottet

Budaslottet ligger mittemot parlamentet på andra sidan av Donau, närmare bestämt på Budasidan. Härifrån får man en fantastisk utsikt över hela staden. Uppe på slottsområdet kan man gå på guidad tur, skjuta pilbåge/armborst och köpa lokala produkter. Även denna sevärdhet finns med på Unescos världsarvslista.

Adress: Szent György tér 2.

Mattiaskyrkan

Denna kyrka är full av historia med rötter ända tillbaka till år 1015. Kyrkan är en av Europas vackraste och har en sagolik arkitektur. Kyrkan ligger i närheten av budaslottet och är helt klart ett måste när man besöker Budapest.

Adress: Szentháromság tér 2.

Sankt Stefansbasilikan

En central sevärdhet endast en kort promenad från shoppinggatan. Detta är den viktigaste kyrkobyggnaden i hela Ungern. Här inne förvaras en mumifierad hand av Ungerns första kung Stefan I. Arkitekturen är enastående och detaljrik. Vill man gå upp i kyrktornet kostar det ungefär 40 SEK.

Adress: Szent István tér 1.
Metro station: Bajcsy-Zsilinszky út. Linje M1.

Stora saluhallen

Den legendariska saluhallen är en välbesökt marknadsplats i centrala Budapest. Hit kommer både lokala ungrare och turister i jakt på korv, frukt, grönsaker och delikatesser. Här finns också ett stort utbud av souvenirer, kläder och antikviteter. Blir man hungrig finns det gott om små hak som serverar ungerska klassiker.

Saluhallen har en väldigt mysig atmosfär och stämning, trots att det alltid är mycket folk här.

Adress: Vámház körút 1-3.
Metro station: Fővám tér. Linje M4.

Ungerska statsoperan

Statsoperan anses vara en av världens vackraste och är helt klart värt ett besök. Den är belägen på Andrassy ut. Här väntar en mäktig musikupplevelse till ett lågt pris.

Adress: Andrássy út 22.
Metro station: Opera. Linje M1.

Ta sig runt

Budapest kollektivtrafik är välutvecklad och billig. Ska man ta sig runt på Pest-sidan är metro det bästa alternativet. Det finns också bussar och spårvagn som går till alla delar av staden. Ska man åka runt mycket kan vi rekommendera en 24-timmars biljett eller en 72-timmars biljett. Behöver man hjälp är det bara att fråga, ungrarna är väldigt vänliga och hjälpsamma.

Taxi bör man helst beställa via sitt hotell alternativt att man ringer ett pålitligt bolag så som City Taxi eller Buda Taxi.

Alternativa och billigare boenden

Budapest är fyllt av billiga vandrarhem i alla smaker och är man ute efter party i Budapest kan ett så kallat partyhostel vara det bästa alternativet.

För Spa-resor till Budapest rekommenderar vi Airbnb om man vill bo lite billigare. Spa-anläggningar finns det gott om utanför hotellen och man behöver därför inte bo på ett hotell med Spa.

Spara tusenlappar genom att hyra en lägenhet via Airbnb. Det finns centrala boenden med bra standard för så lite som 250 kronor /natten.

Registrerar du dig via vår länk nedan bjuder vi dig på 25 $ i resekredit på Airbnb, som du kan använda när du bokar boende.

Bra att veta

Flygtid

Ungefär två timmar från Stockholm.

Tidszon

Samma som Sverige.

Mat & dryck

Det ungerska köket har en stolt tradition och en matkultur som man måste testa på. Gulasch känner du kanske redan till, men har du inte varit i Ungern är sannolikheten att du smakat på en riktig Gulyás inte så troligt. Förutom Gulasch bör man testa rätter som pörkölt, langos, hortobagyi palacsinta och töltött kaposzta.

Ungern har också många goda viner att erbjuda och några av de bästa är vinerna från Tokaj och Egri Bikaver. Vill man ha mousserande är Törley en världskänd favorit. Dricker man hellre öl finns det även där ett gott utbud av inhemska ölsorter. Sist men inte minst har vi Pálinka som är ett ungerskt brännvin, gjort på olika frukter.

Prisnivåer i Budapest

Budapests prisnivå är i runda slängar hälften av prisnivån i Sverige. I stort sett alla varor förutom elektronik är billigare i Budapest.

Cirkapriser restaurang:

 • En enkel lunch: 50 SEK
 • Middag: 100-200 SEK  för varmrätt
 • Coca Cola: 20 SEK
 • Öl (50cl): 20-35 SEK beroende på sort
 • 75 cl vin: från 80 SEK
 • Vatten: 10 SEK
 • Stor pizza: 60 SEK

Cirkapriser butik:

 • Coca Cola: 10 SEK
 • Öl: 5 SEK
 • Vatten: 5 SEK
 • 75 cl vin: från 30 SEK
 • Vodka 1 liter: 100 SEK
 • Smirnoff ice: 25 SEK
 • Cigaretter: 30 SEK beroende på märke

Valuta

Forint (HUF).

El

220 volt. Ingen adapter behövs.